Persoonlijke verhalen uit de oorlogstijd in het Rivierengebied gezocht: Help ons de geschiedenis te vertellen!

Bent u in het bezit van oude fotoalbums, dagboeken, brieven of voorwerpen die verbonden zijn met de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied? Liggen ze bij u in de kast of op zolder? Wij willen graag met u in contact komen! In het kader van het regioproject "80 jaar vrijheid" zijn wij op zoek naar voorwerpen, foto’s of documenten en de daarbij behorende persoonlijke verhalen over de oorlog in het Rivierengebied. Deze verhalen gaan niet alleen over de aspecten van oorlog en verlies, maar ook over vriendschappen en de onschatbare waarde van vrijheid.

De-Tielse-puinexpres-in-1945-foto-Regionaal-Archief-Rivierenland

De oorlogsjaren ‘40-‘45 waren een donkere tijd. Doordat operatie Market Garden in september 1944 mislukte, duurde oorlog nog zeven maanden. Geen andere plek in Nederland heeft zo lang in de frontlinie gelegen als het Rivierengebied. Een zware periode waarin burgers lijden onder beschietingen en terreur van de bezetter. Er was niet alleen strijd maar ook onderwaterzetting en evacuatie. Deze ingrijpende gebeurtenissen zitten in het DNA van de inwoners van het rivierengebied.

Met studenten van de Radboud Universiteit willen we deze verhalen vastleggen voor de toekomst. Samen vertellen de persoonlijke verhalen het grote verhaal vertellen van de Tweede Wereldoorlog in Rivierengebied. Alle opgehaalde verhalen plaatsen we op een website over de Tweede Wereldoorlog in het Rivierengebied. Daarnaast worden ze voor altijd bewaard bij het Regionaal Archief Rivierenland. Een selectie van deze verhalen gebruiken we om producten te ontwikkelen om inwoners en bezoekers van Rivierengebied te confronteren met de dilemma’s van toen, zodat ze ontdekken welke impact oorlog op mensen heeft. Zo willen we de geschiedenis behouden en ervoor zorgen dat ook generaties na ons begrijpen wat het betekent om met oorlog te leven.

"We geloven dat elk object en elk verhaal een belangrijke bijdrage kan leveren aan ons begrip van de oorlogstijd en de impact ervan op het dagelijks leven van mensen in het Rivierengebied", zegt Jurriaan de Mol, directeur van het Flipje en Streekmuseum. "Door deze verhalen te delen, eren we niet alleen degenen die hebben geleden en gestreden tijdens de oorlog, maar versterken we ook ons besef van vrijheid en de waarde ervan."

Heeft u voorwerpen, foto’s of documenten met een persoonlijk verhaal over het rivierengebied? Meld uw verhaal of materialen voor 1 mei aan via deze link https://forms.gle/pdHwKA2BZHtugSxeA of Rivierengebied@bureaukessel.nl.

Lees het volledige artikel bij Bureau Kessel.

Laat dit artikel viral gaan in West-Betuwe, deel het met je vrienden!

Auteur

Redactie deWest-Betuwegids.nl
Redactie deWest-Betuwegids.nl

Nieuws door Bureau Kessel. Lees het volledige artikel op hun website.

  1. 93064604

Gerelateerde berichten